2021. augusztus 5-8.

Elektromos hajók versenye a Balatonon Elektromos hajók
versenye a Balatonon

A Zöldszalag Regattáról

A Zöldszalag Regatta a balatoni elektromos hajósok nagy versenye, amelyet először 2012-ben rendezett meg az ötletgazda Balatonfői Yacht Club vezetősége. A rendezvény instant sikernek bizonyult, hiszen az akkori balatoni e-flotta majdnem egyharmada rajthoz állt az egyszerre játékos és komoly futamon. Érdemes belegondolni: arányaiban ez azt jelenti, mintha a Kékszalagon több mint háromezer vitorlás indulna!

A verseny azóta évről évre egyre több résztvevőt vonz a Balaton minden kikötőjéből Kenesére, ahol is több száz zöld hajós tölt együtt egy remek hangulatú hétvégét, esténként a vacsora és a zenés programok mellett ismerkedve, beszélgetve, tapasztalatokat cserélve egymással.

A rendezvény egyben az elektromos hajópark látványos seregszemléje is, hiszen a mezőny nagy részét adó Wia modellek mellett évről évre mind több más márka hajóival is neveznek a csapatok a versenyre. A környezetbarát elektromos technológia rohamos fejlődése, az egyre korszerűbb és nagyobb teljesítményű hajók megjelenése miatt a rendezők évről évre kénytelenek mind több kategóriában értékelni a mezőnyt annak érdekében, hogy minden csapat nagyjából egyforma eséllyel rajtolhasson.

A csillagtúra jellegű futam egyszerre teszi próbára a csapatok navigációs képességét és ügyességét, illetve a hajók akkumulátorpakkját és hajtásláncát, jól demonstrálva, hogy milyen kiforrott és megbízható nagyteljesítményű elektromos rendszerek szolgálják a környezettudatos hajózást a Balatonon.

Újdonságok 2021-ben

Tizedik alkalommal rendezik meg az idén augusztus 5-8. között a balatoni elektromos hajók versenyét, a Zöldszalag Regattát. A rendezvénynek ezúttal is a szervező Balatonfői Yacht Club ad majd otthont.

A verseny augusztus 7-én, szombaton 12 órakor rajtol a BFYC kikötője előtti vízterületről, de már előző este várják az indulókat. A befutót követően az eredményhirdetés mellett gálavacsora, tűzijáték és white party szórakoztatja a versenyzőket és társaságukat az elektromos hajósok mind inkább fesztivállá váló szokásos éves találkozóján. A BFYC további programokkal is készül, és tervezik négynaposra bővíteni a programot, amely így már augusztus 5-én, csütörtökön kezdetét venné egy „nulladik nappal”, erről néhány héten belül több is kiderül majd.
Zöld hajók a Kékszalag távján
Türkiz Regatta a legkitartóbb elektromosoknak

Türkiz Regatta

Kenese-Keszthely oda-vissza, vagyis lényegében a Kékszalag távjával felérő teljes tókerülés elektromos hajóval? Igen, lehetséges! Ezt fogják bebizonyítani az első e-hajós távolsági túra résztvevői. A legkitartóbb balatoni elektromos hajósok ugyanis a Balatonfői Yacht Club szervezesében augusztus első hétvégéjén lezajló Zöldszalag Regatta előtt egy különszámban is próbára tehetik magukat: a Balaton körbehajózásával kiérdemelhetik a Türkiz Regatta jelvényt, amely a hajójukra ragasztva igazolja, hogy ők már megcsinálták a Kékszalag teljes távjával felérő túrát.

Éppen 10 évvel ezelőtt teljesítette először a Konnektor nevű Wia 345-ös a Kékszalag versenytávjával felérő teljes tókerülést egyetlen feltöltéssel a Balatonfői Yacht Clubból indulva, a keszthelyi partot érintve és vissza Keneséig, 22 óra 58 perc alatt.

Ezt a bravúrt ismételhetik meg a Türkiz Regattának elkeresztelt tókerülés résztvevői az idei Zöldszalag Fesztivál nulladik napján, augusztus 5-én. A menet az elektromos hajók versenyének otthont adó BFYC-ből indul, és oda is érkeznek majd a résztvevők. A rendezők invitálnak mindenkit, aki csak kedvet érez, hogy akár saját otthoni kikötőjéből kiindulva, vagy akár a visszaúton csatlakozzon a mezőnyhöz.

A befutó várhatóan másnap, augusztus 6-án dél körül várható. Másnap délben pedig indul a mind több hajót felvonultató hagyományos Zöldszalag Regatta a Balaton keleti medencéjében.

„A teljes tókerülés ötlete onnan jött, hogy 10 évvel ezelőtt, amikor az első Zöldszalag Regattát rendeztük meg, azt szerettük volna bizonyítani, hogy az elektromos hajók képesek megkerülni a keleti medencét egyetlen feltöltéssel. Akkoriban ez még viszonylag nagy dolog volt (bár a többségnek sikerült), de a technika gyors fejlődése miatt ez már nem olyan nagy kihívás, mint egykor volt. Alighanem az elektromos hajók versenyének a jövője is a teljes tókerülés teljesítése lehet, ezért hirdettük meg hagyományteremtő céllal ezt a túrát. Maga a Türkiz Regatta elnevezés is innen jött: utalni szeretnénk rá, hogy a zöld hajók teljesíthetnék akár a Kékszalagot is. A kék és a zöld elegye pedig a türkiz…” – mondta el Viszkei András, a Zöldszalag Regatta ötletgazdája.

Az augusztus 5-én 12 órakor, a BFYC előtti vízterületről induló, majd a keszthelyi partok érintése után oda visszatérő közös túra nem verseny, a cél a közös hajózás élménye. Ugyanakkor bizonyos értelemben nyerhetnek is az indulók, hiszen a teljes távot teljesítők kiérdemlik a Türkiz Regatta jelvényét, amely a hajójukra ragasztva jelzi, hogy a kapitány és hajója képes teljesíteni a legnagyobb balatoni kihívásokat is.

A Türkiz Regatta beérkezése utáni másnap, azaz augusztus 7-én délben pedig rajtol az immár 10. alkalommal megrendezett Zöldszalag Regatta a Balatonfői Yacht Club kikötőjéből.
Képek az első Türkiz Regattáról



Versenykiírás
10. Zöldszalag Regatta 2021

A verseny időpontja: 2021. augusztus 7. (szombat)
Érkezés: 2021. augusztus 5-től
Helyszín: Balatonfői Yacht Club, 8174 Balatonkenese, Főnix tér 3.
Rajt: 2021. augusztus 7. 12:00
Verseny vége, szintidő: 2021. augusztus 7. 18:00
Eredményhirdetés és gálavacsora: 2021. augusztus 7. 19 órától

A verseny leírása
Tájékozódási verseny a Balaton keleti medencéjében a Balatonkenese–Siófok–Balatonfüred által határolt vízterületen.
A pályán belül 10 darab útpont kerül kijelölésre, amelyek érintésével a versenyzők pontokat gyűjtenek. Az egyes útpontokon a versenyzők saját eszközeikkel fényképeket készítenek, melyen egyértelműen látszódni kell a saját versenyszámuknak és a checkpoint számának egyaránt, ezeknek a zsűrihez való leadásával igazolják az egyes útpontok érintését. A 10 útpontból 8 a vízfelületen álló, piros zászlóval megjelölt vitorlás hajó, míg a fennmaradó 2 útpont szárazföldi fix pont.
A vitorlás hajók megtalálása és érintése a versenyzők számára 2 pontot, a szárazföldi útpontok érintése pedig 4 pontot ér. A versenyzőknek nem kötelező minden útpontot érinteni, az értékelésre a klasszikus csillagtúrák szabályai szerint oly módon kerül sor, hogy az érintett útpontok pontértéke összeadásra kerül. Azonos pontszámok esetén a vízen töltött időtartam alapján kerülnek rangsorolásra a versenyzők.

Nevezés
Előnevezés, illetve nevezés a helyszínen.
A nevezés során a szervezők besorolják a hajókat hajóhossz, akkumulátor-telepeik teljesítménye és fajtája alapján. A kategóriába sorolás feltétele, hogy a hajó vagy lajstromozva legyen, vagy legalább 3 db elkészült példány legyen belőle, melyek civil felhasználók tulajdonában vannak. Ezek alapján az első kategória a 7 méter hosszig terjed, ezen belül két alkategóriát különböztetünk meg teljesítmény alapján. Az egyik a 14,4 kWh alatti, a másik a 14,4 kWh feletti teljesítményű hajókat tartalmazza. A második hosszúsági kategória 7-8,5 méter közötti hajókat tartalmazza az előzőekben megállapított teljesítmény alapú alkategóriákkal. A harmadik hosszúsági kategória 8,5-10 méter közötti hajókat tartalmazza, ezen belül két alkategóriát különböztetünk meg teljesítmény alapján. Az egyik a 23 kWh alatti, a másik a 23 kWh feletti teljesítményű hajókat tartalmazza. A negyedik hosszúsági kategória a 10-12 méter közötti hajókat tartalmazza. Külön kategóriában indulnak a lítiumion akkumulátoros hajók.
Az eredményhirdetés során e nyolc kategóriában és abszolút versenyben is hirdetünk helyezetteket. Emellett a hajógyártóknak lehetőségük van házi versenyt hirdetni, melyben az általuk gyártott hajók versengenek egymással.

A nevezési díj 10 000 Ft/fő.

Segédeszközök
A versenyzők az egyes útpontok megtalálásához a rendezőségtől nyomtatott vagy elektronikus térképet kapnak, amelyen az egyes útpontok be vannak jelölve. Ezen túlmenően a versenyzők bármilyen segédeszközt használhatnak. A versenyzőknek a siófoki elektromos töltőállomást lehetőségük van igénybe venni, az ezzel töltött idő nyilván a rendelkezésükre álló menetidőt csökkenti.

A verseny menete

Kormányosi értekezlet
11:00 órától

Rajt
A regattákon megszokott rajteljárás szerint a hajók egyszerre indulnak a rendezőség által kijelölt rajtvonalról. Ezt követően a versenyzők szabadon választják meg útvonalukat és keresik meg az érinteni kívánt pontokat egyéni taktikájuknak megfelelően.

Befutó
A befutás érkezési sorrendben történik a Balatonfői Yacht Club előtt kijelölt célvonalnál. Az értékelés záró időpontja 18:00, az ezt követően beérkező hajók szintidőn túlinak számítanak. Kikötés után az igazoló fényképeket a regisztrációs pultnál kell leadni.

Program

2021.08.05. csütörtök
12:00-tól Türkiz Grand Tour
(A BFYC előtti vízterületről induló, majd a keszthelyi partok érintése után oda visszatérő közös túra nem verseny, a cél a közös hajózás élménye.)
A befutó várhatóan másnap, augusztus 6-án dél körül várható.

2021.08.06. péntek
09:00-10:30 Reggeli lehetőség az étteremben
12:00 körül Türkiz Grand Tour befutó
12:00-18:00 Nevezés a szombati klasszikus csillagtúra versenyre
20:00-tól Zenés est

2021.08.07. szombat
09:00-10:30 Reggeli/brunch lehetőség az étteremben
11:00-11:30 Kormányosi értekezlet
12:00 Rajt 10. Zöldszalag Regatta (csillagtúra)
19:00-tól Eredményhirdetés
20:00-tól Gálavacsora
22:00-tól Tűzijáték (Pyro-Fokusz Kft.)
22:15-től White Party (dress code: white) dj. Millerrel

2021.08.08. vasárnap
09:00-10:30 Reggeli lehetőség az étteremben és távozás
*A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Program letöltése

Eredmények

Freestyle
  1. Lampuga
7 méter alatti 20 kWh akkumulátorral (WIA 230)
  1. Ellby
  2. White Dance
  3. Antiparipa
7-10 méter közötti 20 kWh akkumulátorral (WIA 265)
  1. Nekapkodj
  2. Lambada
  3. Mona
10-11 méter közötti 20 kWh akkumulátorral
  1. Lima
  2. Bubek
10-11 méter közötti 30 kWh akkumulátorral (WIA 330)
  1. Gatsby
  2. Relax
10-11 méter közötti 40 kWh akkumulátorral
  1. Banaton
  2. Freya
  3. Valton
11-13 méter közötti 40 kWh akkumulátorral
  1. Borsalino
  2. Hosszúlépés
  3. Jamex
  4. Marson
11-13 méter közötti 60 kWh akkumulátorral
  1. Márton
  2. Cápa
13 méter feletti 60 kWh akkumulátorral (Cabrio)
  1. Lujza
  2. Greygoose
  3. Dilemma
13 méter feletti 60 kWh akkumulátorral (Hardtop)
  1. Türkiz
  2. Mona
Lítium akkumulátorral
  1. Mandula
  2. Gyanús Cápa
  3. Regál
Abszolút
  1. Lampuga
Képek

10. Zöldszalag Regatta 2021













A további képekért kövesd Facebook-oldalunkat!
Videók

10. Zöldszalag Regatta 2021 összefoglaló

1. Türkiz Regatta 2021 összefoglaló

10. Zöldszalag Regatta 2021 az m1-en

Korábbi évek


Facebook


Balatoni időjárás


Program







Támogatók




Kapcsolat

 Cím8174 Balatonkenese, Főnix tér 3.
 Telefon+36 (70) 380 0541
 E-mailinfo@bfyc.hu
 Facebookfacebook.com/zoldszalagregatta